Dashboard | Follow
//Diyaa's Tutorial's\\


ME POST TUTO TAGGIE



Skin By APIS . Basecode By WANA
Tutorial : Cara guna template denim



Morning guyss ;D dah breakfast semua ? okayy , diya je yg belum breakfast . Today mcm biasala kan ? diya nak share mcm mana nak tukarkan Simple Template kepade Denim Template :') Caranya mudah je kalau korang fukos betul-2 . Now , ramai yang nak tahu cara ni , tapiii tak tahu rite ? Okayy , lets go buat jum ? Cuba dulu ;) Dan perhatikan gambar-2 yg diberikan yee ? Muahh , sayang korang Tatt Tattt ;D

Attension ! If korang tak nampak gambar kat bawah ni , korang boleh clik pada gambar tu untuk tumbesaran !

CARA A ) TUKAR KEPADA DENIM 

1 - Pergi Design mcm biasa , lepas tu korang tengok cara kedua pada gambar bawah ni

2 -  Click Edit Html                  


      

3 -  Click Select layout Template



4 - Korang nampak kan perkataan denim yang dah dibulatkan tu ? korang clik Denim tu

                           

5 - Bila korang dah clik Denim tu , lape tu Save ok ! Nampak kan Save Template tu ? Hmm then korang View Blog , dan ini la hasilnyaaa 



CARA B - HEADER TRANSPARENT

1 - Korang mesti nak background header warna biru mcm kat gambar ni jadi Transparent kan ? Ok tengok cara ke-7 pulak k ?


2 - Korang ikut step pertama untuk tukar header jadi Tranparents kat gambar bawah ni


3 - Step kedua tengok gambar kedua ni 


4 -  Bila korang dah tukarkan header jadi Transparent , korang jangan lupa save ok ! Dan tengok hasil yg korang dah tukar tu


CARA C - RAPATKAN HEADER DENGAN CONTENT 

1 - Korang tengok dekat SINI !


CARA D - BACKGROUND UNTUK DENIM 

1 -  Dashboard - Design - Edit Html - Tick Expand Widget

2 - CTRL F - cari code bawah ini

body {

3 -  Copy code bawah ni DIBAWAH code body {



background: url("url background");repeat ;background-attachment:Fixed;

4 - Kalu tak pasti korang tengok Gambar bawah ni yee sayangku ? Hihihih ;D



5 - Lepas korang dah buang code yg ade anak panah tu , korang gantikan dengan code yang number 3 tu yee ? Dan ini lah hasilnyaa ;D



Bagitahu (comment) jika menjadi ok !

Blogger Nurhafizah Mohd Noor said...

crop url yg ade dkt picture tu ye ?

 
Blogger Copy & Paste said...

No -.- Diyaa cari dekat google lah ? kenapa ? --'

 
Blogger Ummi aisya said...

Maceeeehh awak, Memang cun laa ;)

 
Blogger Copy & Paste said...

;)

 
Blogger Al Lissa III ( Bluefox Rainbow ) said...

Btw , Kalau Blogger saye mcm dah tukar yang baru ta macam dulu ? macam mana ??

 
Blogger Copy & Paste said...

Kalau awak tukar yg baru , contoh mcm tukar ke denim , awak boleh tukar ke blog lama balik , tapi semua yg awak edit hilang la :) sebb awak dah tukar pada denim :) Denim mcm tutorial yg saya buat ni :) Faham ?

 
Blogger atien_eylah [nOuGhtY g!rLz] said...

mane nak dapat url background..

 



Post a Comment



Older Post | Newer Post